Περιλήψεις

1η Συνεδρία (9:30-11:30)

 • Ανατομία του γόνατος
  Νάτσης Κωνσταντίνος

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Εμβιομηχανική προσέγγιση της μαγνητικής τομογραφίας του γόνατος
  Μπιντούδη Αντωνία

  Η άρθρωση του γόνατος είναι μία βασική άρθρωση η οποία παρέχει σταθερότητα στην κίνηση κατα την διάρκεια της φυσικής άσκησης καθώς και στην ισορροπία κατα την όρθια θέση . Η τραυματική κάκωση του γόνατος είναι συχνή στην κάθε μέρα πράξη, συνδυάζεται με αθλητικές δραστηριότητες και οδηγεί συχνά σε σημαντικό άλγος και ανικανότητα. Η μαγνητική τομογραφία (MRI), έχει οριστεί ως η εξέταση εκλογής για την διερεύνηση του άλγους μετά από κάκωση.
  Δεν είναι λίγες οι φορές που το έντονο άλγος και η δυσκαμψία μετά την κάκωση είναι κακοί προγνωστικοί παράγοντες για την κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό μπορεί να μπερδέψει ή να καθυστερήσει την διάγνωση.
  Η MRI λόγω χωρικής διακριτικής ικανότητας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα συνδεσμικά στοιχεία, την οστική παθολογία αλλά και τις χόνδρινες βλάβες.
  Λέξεις κλειδιά: γόνατο, εμβιομηχανική, κάκωση, μαγνητική τομογραφία

 • Διαφορές μεταξύ του κλασσικού στατικού μοντέλου βαθμονόμησης και του δυναμικής βαθμονόμησης των αρθρώσεων
  Γιάκας Ιωάννης

  Από το 1990 σχέδον όλες οι έρευνες στην ανάλυση βάδισης με οπτοηλεκτρονικά συστήματα χρησιμοποιούσανε το γνωστό Davis marker set ή παραλλαγές αυτού. Το μοντέλο αυτό βοήθησε αρκετά στην ανάπτυξη του χώρου καθώς η χρήση των 15-16 ανακλαστήρων για τα κάτω άκρα συμβάδιζε με τις δυνατότητες της τεχνολογίας (χαμηλό resolution, χαμηλή επεξεργαστική ταχύτητα, κλπ). Όσον αφορά το γόνατο, η αξιοπιστία του μοντέλου ήταν αρκετά ικανοποιητική στην κάμψη/έκταση αλλά πτωχή στους άλλους δύο άξονες. Εδώ και μερικά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα λειτουργικά μοντέλα τα οποία είναι σημαντικά πιό αξιόπιστα για την προσαγωγή-απαγωγή και έσω-έξω στροφή. Σε αυτή την παρουσίαση θα περιγραφεί ένα μοντέλο λειτουργικού υπολογισμού το κέντρου της άρθρωσης και θα  συγκριθεί το παλιό και το νέο μοντέλο σε παραδείγματα από την ερευνητική δουλειά του Κέντρου Αξιολόγησης Φυσικής Απόδοσης (ΚΕΑΦΑ) του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας στα Τρίκαλα.

 • Σημασία των διαρθρικών μυών πέριξ του γόνατος
  Μεταξιώτης Δημήτριος

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Επιβάρυνση του γόνατος σε δρόμους μεγάλων αποστάσεων
  Κουρκουρίκης Ιωάννης

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

2η Συνεδρία (12:00-13:40)

 • Εμβιομηχανική των οπίσθιων μηριαίων μυών: Εφαρμογές στην πρόληψη και την αποκατάσταση τραυματισμών
  Τσαόπουλος Δημήτρης

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Εμβιομηχανικες επιπτώσεις της μηνισκεκτομής και ο ρόλος της συρραφής μηνίσκου
  Τότλης Τρύφων

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Κινηματική γόνατος μετά από αποκατάσταση συνδεσμικών βλαβών
  Ιωσηφίδης Μιχάλης

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Μετεγχειρητική συμπεριφορά του γόνατος και στόχοι λειτουργικής αποκατάστασης
  Τσακλής Παναγιώτης

  • Μεταβολές στην Αρθροκινηματική και Οστεοκινηματική της άρθρωσης μετά
  από συγκεκριμένες επεμβάσεις
  • Μεταβολές στη μηχανική συμπεριφορά των ιστών και δομών της άρθρωσης
  μετά από συγκεκριμένες επεμβάσεις
  • Καθορισμός βασικών στόχων αποκατάστασης της λειτουργικότητας της
  άρθρωσης, βάσει των δομικών αλλαγών, μετά από συγκεκριμένες επεμβάσεις
  • Πρόβλεψη "ασφαλούς" λειτουργικότητας της άρθρωσης για επανένταξη σε
  αθλητικές δραστηριότητες μετά από συγκεκριμένες επεμβάσεις

3η Συνεδρία (14:30-16:10)

 • Σύγχρονες κατασκευαστικές αρχές ολικών αρθροπλαστικών γόνατος
  Καραχάλιος Θεόφιλος

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Ιδιαιτερότητες ολικής αρθροπλαστικής μετά από οστεοτομίες κνήμης
  Αλβανός Δημήτριος

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Περιπροθετικά κατάγματα και σύνθετες περιπτώσεις αναθεωρήσεων αρθοπλαστικών γόνατος
  Τσιρίδης Ελευθέριος

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

 • Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην αρθροπλαστική του γόνατος
  Τόκης Απόστολος

  Δεν έχει υποβληθεί περίληψη

4η Συνεδρία (16:10-18:10)

 • Μετεγχειρητική συμπεριφορά του γόνατος και στόχοι λειτουργικής αποκατάστασης
  Κέλλης Ελευθέριος

  Οι ρήξεις των οπίσθιων μηριαίων μυών αποτελούν έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς στον αθλητισμό με μια πρόγνωση που κυμαίνεται από 8% έως 25%, ανάλογα με τον μηχανισμό τραυματισμού και το είδος του αθλήματος. Ο μηχανισμός (κίνηση κατά την οποία λαμβάνει χώρα) του τραυματισμού έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας στην βιβλιογραφία. Δυο είδη μηχανισμών έχουν αναγνωριστεί: ο πρώτος λαμβάνει χώρα κατά την μέγιστη ταχύτητα και ο δεύτερος κατά την παρατεταμένη μεγάλη διάταση. Η πλειονότητα των τραυματισμών αφορά την μακρά κεφαλή του δικεφάλου και τον ημυμενώδη, για τον πρώτο και δεύτερο μηχανισμό, αντίστοιχα Ο τραυματισμός των οπισθίων μηριαίων έχει αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι κυμαίνονται από την μορφολογία των μυών έως τις ειδικές καταστάσεις του παιχνιδιού σε κάθε άθλημα. Φαίνεται ότι αρκετά θέματα τα οποία αφορούν τον μηχανισμό και την αποκατάσταση του τραυματισμού δεν είναι ξεκάθαρα, αφού στη βιβλιογραφία αναφέρονται διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα ως προς το εάν ειδικές κινήσεις οδηγούν σε τραυματισμό συγκεκριμένων μυών της ομάδας των ΟΜ. Επίσης, αναρωτιέται κανείς εάν επιλεγμένες στρατηγικές παρέμβασης μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση τραυματισμών σε συγκεκριμένες κεφαλές των ΟΜ και όχι γενικά στους ΟΜ.

 • Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση σε κακώσεις γόνατος. Προκλήσεις και προβληματισμοί
  Κουκουλιάς Δημήτριος

  Τα τελευταία χρόνια συναντούμε μεγάλο αριθμό ασθενών με ενοχλήσεις και χρόνιο πόνο, μετά από κακώσεις στο γόνατο. Μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν σημεία κλειδιά καθώς και οι βασικές αρχές ενός φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης. Επίσης αναπτύσσονται οι προκλήσεις διαφορετικών τύπων κακώσεων , πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα νέα διαθέσιμα μέσα φυσικοθεραπείας, καθώς και τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα.

 • Όψιμος Μετεγχειρητικός Πόνος μετά από Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και η αντιμετώπιση του
  Στέφας Ελευθέριος

  Η Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος έχει αποδειχθεί ότι είναι μια επιτυχημένη διαδικασία για τη θεραπεία ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών εμφανίζει υπολειμματικό πόνο, ειδικά στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την αιτιολογία αυτού του πρόσθιου πόνου στο γόνατο, ο οποίος περιορίζει τους ασθενείς στην καθημερινή τους ζωή. Οι ασθενείς δυσκολεύονται στην έγερση από την καθιστή θέση, στην άνοδο κλίμακας ενώ πολύ συχνά παρουσιάζουν και νυχτερινό άλγος στο χειρουργηθέν γόνατο με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής να συνεχίζει να επηρεάζεται ακόμα και μετά την επέμβαση. Αυτή η μορφή πόνου συνήθως προέρχεται από το περιφερικό νευρικό σύστημα. Για να αποφευχθεί ο όψιμος μετεγχειρητικός πόνος είναι σημαντικό να προσδιοριστούν πρώτα οι διάφορες ανατομικές δομές που μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον πόνο. Η εντόπιση του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ανακούφιση με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση των ασθενών μετά από Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται σε πολλές κατευθύνσεις και η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση είναι απαραίτητη.

 • Η χρήση συστήματος κρυοθεραπείας με διαλείπουσα συμπίεση στη μετεγχειρητική αποκατάσταση επεμβάσεων στο γόνατο
  Πρωτόπαππας Βασίλειος

  • Η εξέλιξη του πρωτοκόλλου ΚΑΠΑ (RICE)
  • Kρυοθεραπεία με διαλείπουσα συμπίεση
  • Aρχές λειτουργίας ενεργητικής κρυοθεραπείας
  • Eνδείξεις, οφέλη και κλινική τεκμηρίωση, μελέτες σε επεμβάσεις γόνατος

 • Εμβιομηχανική προσέγγιση των προσθέσεων σε ακρωτηριασμούς άνωθεν του γόνατος
  Μαρινάκης Γιώργος

  Οι προσθέσεις μετά από ακρωτηριασμό στο επίπεδο του μηρού, αποτελούν ένα σημαντικό μέσο αποκατάστασης αναπηρίας. Ήδη από το 16ο αιώνα αναφέρεται η χρήση τεχνικών βοηθημάτων αυτού του είδους. Το 1969 ξεκίνησε η κατασκευή προσθέσεων με αποσπώμενα τμήματα, δηλαδή του τύπου που χρησιμοποιούμε έως και σήμερα. Η ανάπτυξη της εμβιομηχανικής, μας παρέχει πλέον τη δυνατότητα σχεδιασμού και προσαρμογής αξιόπιστων συστημάτων τα οποία βελτιώνουν όχι μόνο την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα, αλλά και την εξωτερική εικόνα και άνεση του ασθενούς. Το τεχνητό γόνατο, ως βασικό τμήμα, προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά της μηριαίας πρόσθεσης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της φάσης στήριξης της βάδισης, εξαρτάται από τη σταθερότητα του γόνατος, όπως και ο έλεγχος της φάσης αιώρησης. Με αυτόν το σκοπό, χρησιμοποιούνται αρθρώσεις με μηχανική υποβοήθηση της έκτασης, πνευματικές και υδραυλικές αρθρώσεις με αντίσταση ρυθμιζόμενη ανάλογα με την ταχύτητα της βάδισης, καθώς και ηλεκτρονικές στις οποίες το υδραυλικό τμήμα ελέγχεται από μικροεπεξεργαστή. Η σωστή επιλογή της κατάλληλης άρθρωσης προϋποθέτει ολοκληρωμένη εμβιομηχανική ανάλυση, χρησιμοποιώντας ως κύριες παραμέτρους την αιτία και το επίπεδο του ακρωτηριασμού, τη συμπεριφορά του κολοβώματος, τα ανθρωπομετρικά, κινηματικά και κινητικά δεδομένα, την ηλικία, καθώς και τη συνολική φυσική κατάσταση και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς στο περιβάλλον διαβίωσης του. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη των στόχων της αποκατάστασης της αναπηρίας ή του τραύματος, απαιτεί ομαδική προσέγγιση.
  Λέξεις κλειδιά: μηριαία πρόσθεση, τεχνητή άρθρωση γόνατος, εμβιομηχανική